Alice Cehlin

Alla inlägg den 9 januari 2013

Av Alice - 9 januari 2013 18:00

Stella är kollad på med äppelcidervinäger och skritta. Bra då är det lugna puckar. Nu är jag lugn och hoppas att det blir bra snart. Nu ska det bli kallare också vilket är bra och nu var det inte varmt heller benet.

Olof är på möte ikväll så ska snart dra mig mot byn och träningen. Imorgon blir det naprapat och sen ska Olof och jag utforska en ny väg om jag inte ska jobba :)

Av Alice - 9 januari 2013 16:19

Ikväll ska Stella först kollas och sen ska jag titta på hoppträningen där vi egentligen skulle tränat. Det är alltid nyttigt att titta på träningar och det ger en liten extra kick till motivationen. Nu i vår ska vi lösa ridhuskort utanför träningarna och försöka åka iväg lite med Tappi och träna lite med bommar och småhinder. Tappi verkar tycka det är kul det som vi har gjort så det ska nog gå sakta men säkert framåt.


Mamma googlade runt lite på Stellas symptom och verka komma fram till att det kan vara skållror eller skållor vad det nu hette? Någon som har erfarenhet av det? 

 

Tappi i somras :)

Av Alice - 9 januari 2013 15:52

Många säger att man inte ska blanda sig i någo man inte har 100 % koll på och då kan jag säga att jag leve farligt nu. Bett är det jag har mint koll om näst efter sjukdomar. Men jag har fortfarande en åsikt och har sett en hel del. Min åsikt liksom många andras är att ekipaget ska se harmoniskt ut- alltså ingen dragkamp mellan häst och ryttare, ett så milt bett som möjligt kan vara det bästa, även ett milt bett kan vara skarpt med en hård hand samt att bettet ska passa.


Jag använder mig av eggbett, hackamore, novabett och ett soft bett tvådelat med fasta ringar. Detta är bett som är milda egentligen förutom hackamoret som kan vara otroligt skarpt om det används fel. Min åsikt är även att skarpa bett kan vara ett bra alternativ om det gör att hästen är mer harmonisk och det ger ett bättre resultat. Däremot är även min åsikt att bettet inte alltid löser det egentliga problemet. Kanske behöver hästen uppsöka tandläkare eller att det helt enkelt är något annat som behöver förbättras. Ett nytt bett kan lösa problemet för tunden man kanske inte för alltid.


För mig är det också viktigt att hitta ett bett som min häst trivs på. Som Stella till exempel som fungerade jättebra på novabettet fram till för ett tag sedan då jag ville prova något annat och upptäckte då en wow-känsla på hackamoret. Där trivdes Stella och var helt still med huvudet samt fick ett annat stöd. Detta kanske inte håller alltid men just då gjorde det det.

 

Just frågan om skarpa bett är väldigt omdiskuterad och innan var det ett himla snack om pessoabettet. Jag kan säga att jag gillar inte pessoabettet just av den enkla anledningen att jag sett munnen på en häst som haft det bettet. Det finns naturligtvis många faktorer som man inte vet om som hur ofta hästen varit hos tandläkaren eller hur bettet suttit i munnen eller hur hård handen varit. Men de hemska såren glömmer jag aldrig!  Men även med de faktorerna inblandade är ett pelham egentligen snällare om det nu är möjligt att rida på ett bett med hävstångseffekt. 


Så länge det fungerar på de betten jag har kommer jag köra på som vanligt men är nyfiken på att prova nyheter om det blir aktuellt. Detta är mina åsikter och jag kan ha fel som alla andra. Det är ju det som gör att vi är människor- felen :)

Av Alice - 9 januari 2013 13:08

Dåligt! Stella är varm i benet och dessutom har det blivit som ett band med ruvor runt kotan typ. Hon har aldrig haft något sår där så för mig är ruvorna mystiska. Hans ska kolla på det ikväll och om inte får jag ringa någon.

Det är min dag och jag är otroligt nere för tillfället. Vill ha en frisk häst! Även om jag kan rida tappi vill jag att Stella ska vara hel och frisk!

Presentation


välkommen till min blogg!
Här kan du läsa om min vardag tillsammans med min häst Stella och allt som hör vardagen till.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Stella Noir

 


Ovido - Quiz & Flashcards